Details

Opdrachtgever

AD Rotterdams Dagblad

Gepubliceerd in:

Editie Hoeksche Waard

Gepubliceerd op:

2 mei 2020

Oorlogsserie

Hoeksche Waarders en hun herinneringen aan WOII

In 1945 kwam ook voor de Hoeksche Waard eindelijk een einde aan de Tweede Wereldoorlog. In aanloop naar de viering van 75 jaar vrijheid sprak ik namens het AD met oorlogskinderen en ging met hen voor een nieuwe verhalenserie terug naar de Hoeksche Waard van ‘44 en ‘45. Dit om de tijd van toen weer dichterbij te brengen en vooral levend te houden. 

Zo herinnerde Adrie Groenenboom tot in detail hoe zij opgroeide in een gezin dat te arm was om te lachen. Dries Troost praatte honderduit over ondeugendheid in oorlogstijd. Pieter van der Linden kon wonder boven wonder nog twee geallieerde luchtaanvallen navertellen. Cees Pijl overleefde in de buik van zijn moeder de Hel van het Hollands Diep. Arie den Hartog zit het nog altijd hoog hoe hij en andere dwangarbeiders door de overheid zijn behandeld. En voor Aart van der Zwart moest na de bevrijding het ergste leed nog komen.

Verhalenserie inspiratie tot boek

De verhalen in deze rubriek grepen mij stuk voor stuk zo aan, dat ik op eigen intiatief verder ben gegaan met waar de oorlogsserie in mei 2020 ophield: het optekenen van herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Ook omdat veel Hoeksche Waarders de verhalen van toen niet kenden. Door deze en andere verhalen in boekvorm te bundelen wil ik voorkomen dat ze verloren gaan en hopelijk naverteld worden.