Details

Opdrachtgever

Arie Kruithof

Publicatie

Boek

Gepubliceerd op

2 juni 2022

Dat vertelden ze er niet bij

Na vijftien jaar als voorzitter van voetbalvereniging NSVV kon Arie Kruithof wel een boek schrijven over wat je als clubvoorzitter allemaal op je bordje krijgt. En bij dat boek mocht ik hem helpen. Nu (2022) is er Dat vertelden ze er niet bij - Kroniek van een clubvoorzitter. Een boek dat een uniek inkijkje geeft in het leven van een clubvoorzitter.

Tekst achterzijde

Keepers worden beschouwd als de vreemde vogels van een voetbal team. Vaak zijn het eenlingen met rare fratsen. Een beetje gek dus. Misschien moet je dat ook wel zijn om vijftien jaar lang voorzitter te zijn van een amateurvoetbalvereniging.

Arie Kruithof (1958) is doelverdediger van het vijfde elftal van NSVV als hij in 2007 besluit zijn geliefde voetbalclub te gaan besturen. Gedreven door goedbedoelde idealen die andere voorzitters in Nederland bij hun aanstelling ook hebben gehad. En net zo onwetend.

Dat vertelden ze er niet bij is een kroniek over het leven van een voorzitter van een dorpsvereniging. Die in zijn bestuursfunctie meer op zich af krijgt dan als keeper in het vijfde: emotionele supporters, (te) fanatieke ouders, maatschappelijke kwesties. Maar ook een vuurwerkincident en een landelijke kunstgrassoap. En hij moet besturen in een wereld waarin geld – zelfs in de derde klasse – een steeds grotere rol speelt. Hoe is dat voor hem – op vrijwillige basis – vol te houden?

Als voorzitter schrijft Arie al vijftien jaar een maandelijkse, vaak spraakmakende column over alles wat er speelt bij NSVV – en in zijn hoofd. Deze columns zijn door Jasper van Everdingen (Tekstbureau Van Everdingen) in dit boek gebundeld en aangevuld met verhalen, interviews en anekdotes.

Ongetwijfeld is dit boek een feest der herkenning voor al die andere voorzitters, bestuursleden, vrijwilligers, actieve en rustende leden van al die duizenden andere amateur(voetbal)clubs in Nederland.

Schrijver en journalist Jasper van Everdingen (1985) droeg tien jaar het shirt van NSVV in de kelder van het amateurvoetbal en deelde de kleedkamer
met Arie. Van Everdingen werkt onder meer voor AD Rotterdams Dagblad en AD Sportwereld en is auteur van het boek Nederland en corona.

Tekst gaat onder het AD-artikel verder.

Bestellen

Dat vertelden ze er niet bij – Kroniek van een clubvoorzitter is voor €16,50 verkrijgbaar bij NSVV en in de boekwinkel. Het boek is ook online te bestellen via bol.com. De volledige opbrengst komt ten goede aan de clubkas van NSVV.